Min nye røgeovn

Overskrift 1

Efter et par år uden røgeovn, synes Solveig at det må være tid igen for nyrøgede Helt og Skinker, og en enkelt mørbrad. Min røgeovn som er ved at blive lavet, består af en olietønde med en brændkammer, enten påmonteret eller forbundet via en kraftig plastrør. Røret bliver jo ikke varmere end ca 25 grader ved koldrøgning. Fordi jeg har en brændkammer er for at jeg for det meste bruger Rødel som brændsel. Hvis man bruger smul som røgmatriale kan man sagtens bare bruge bunden af tønden, da der ikke bliver flammer til at ødelægge tønden. Jeg har Enebærtræ og rødel på lager, så var der ligesom ingen undskyldninger mere, ihvertifald ingen der duede sagde min kjære hustru og naboer, som kunne huske de aftner hvor vi sad ude ved røgeriet med en pils og ventede på nyrøgede Helt og lign. jeg vil forsøge at lægge nogle opskrifte og billeder ind ved senere lejlighed.

Saltning af fisk

Jeg fryser gerne fiskene inden røgning i ca 10 døgn, så er jeg sikker på at div utøj er døde. jeg er dog ikke sikker på at det er nødvendig, men en garvet røgemand gav mig dette råd. Fiskene tar jeg op om morgenen, så de får 8 til 10 timers optøening i køleskabet, det passer jo med at de er klar når jeg kommer hjem fra arbejde. Saltlagen laves af ca 80 g. salt til 1 liter vand. Jeg koger vandet og samtidigt iblandes saltet. Når saltet er opløst sættes lagen til afkøling, temperaturen på lagen må ikke være over ca 15-20 grader inden de bruges. Fiskene skyldes og rengøres let, vigtigst er det at hvis gællerne ikke er fjernet, så er det nu det skal gøres, da det bliver noget smatværk ved saltningen. Jeg har en fast 20 liters plast balje hvori fiskene lægges, og lagen ihældes så fiskene er dækkede. jeg salter fiskene i ca 20-24 timer ved en temp. på en 5-10 grader. Efter saltningen skyldes fiskene og hænges til tørre i en 8-10 timer, hvis de ikke får en go tørretid falder de nemmere af krogene, samt de kan blive meget løsere i kødet ved røgningen, det gælder især Helten og Ørreden.

Tørsaltning

Det har jeg kun gjort ved Ål, Tørsaltning har især den fordel at den fjerner de sidste slimrester, og udtrækker evt. blodrester. Jeg salter gerne i en timestid inden røgningen. ålene tørres ikke, de kommer direkte i den varme ovn med en temp. på ca 100 grader i ca . 10 min, indtil de har åbnet sig. så drosler jeg ned til en 60-70 grader i 3 timer. Dog kan tiden variere lidt alt efter størrelsen på Ålene.

Røgmatriale

Pga. af lidt vestjydsk nærighed, fælder og tørre selv mit træ.

Rød El : Giver en let røgsmag. Jeg en aftale med en landmand som har et stykke skov med Rød El. Træet kan nemt skælnes fra andte, ved at den har rakler og kogler på grenene her om efteråret, er man i tvivl kan men lave et lille snit i en gren, og efter et par min. er såret helt rødt. Hvis man saver en gren af vil enderne også blive røde efter et par min. man må aldrig bruge motorsave til fældningen da der kommer olie på træet. Rød El er et træ som elsker vand, så derfor er den nemest at finde ved vores vandløb, og søer.

Birketræ.

Bøgetræ:

Enerbærtræ: Meget stærk røgsmag. Det er lidt mere vanskeligt at få fat på, men jeg er så heldig at kende et par steder ved Tved klitplantage hvor jeg må fælde nogle grene af de store ener busker. Enerbærtræ skal bruges med omtanke, da træet indeholder harpix.

Smuld :

Røgning af Mørbrader

Jeg fandt opskriften på nettet, dog har jeg ændret den efter min smag.
Lagen. :
1 litervand.
180 gram grovsalt.
150 Gram brun farin.
1 tsk. Allehånde.
1 tsk. Sort Peber.
1 fed knust hvidløg.
Hvis man ikke kan li Allehånde, så kan den halveres eller helt undlades, da den for nogens vedkomne giver en bissar smag.
Lagen gives et opkog, hvorefter den afkøles og Mørbraden ilægges. Efter ca.10 timer tog jeg Mørbraden op og lod den tørre i ca. 4 timer.
Jeg røgede Mørbraden i ca. 6 timer ved en temp. mellem 30 og 40 grader.
Jeg brugte Rødel og Bøgesmuld som røg giver.
Bedømmelse givet af naboer, som deltog i en lille smagspanel inden vores årlige julefrokost.:
Allehånde smagen var for meget for nogle vedkomne, dog ikke for mig.
Røgsmagen var super.
Salt, den kunne måske godt have tålt lidt mere.
Konsistensen og farven på kødet var lige i øjet.
Konklution.: Hvis der skal bedømmes efter resterne, ja så blev det hele spist med velbehag.
Efterskrift: Næstegang vil jeg vil jeg lade mørdbraerne ligge lidt længere i lagen, måske ca 10 timer. Og jeg vil tilsætte lagen en skvis sukker, måske 100 g.


Har røget 3 Mørbrader + 1 250 gram`s Bacon i søndags med nedenstående opskrifter.
Mørbrad.
Lagen : 2l. vand 1 Sp. sukker, 200 g. salt
Saltet i 13 timer, og tørret i 1 døgn.
 Røget i 9 timer ved en temp. 20-30 grader.
Brugt Ene og Rødel som røggiver.
Smagsbedømmelse :


Mørbrad.
Lagen : 200 g. salt, 100 g. brun farin, 1 fed hvidløg, 1 lille Teske Allehånde, 2 l. vand.
Røget i 9 timer ved en temp. 20-30 grader.
Brugt Ene og Rødel som røggiver.
Smagsbedømmelse :


Mørbrad.
Lagen : 200 g. salt, 1 sp. sukker, drys Peber, 1 fed hvidløg.
Røget i 9 timer ved en temp. 20-30 grader.
Brugt Ene og Rødel som røggiver.
Smagsbedømmelse :1 Stk. 250 g. Stribet flæskeside.
Lagen : 2 l. vand, 200 g. Salt.
Saltet i 3 døgn og tørret i 3 døgn inden røgning.
Røget i 12 timer ved en temp. 20-30 grader.
Brugt Ene og Rødel som røggiver.

Bedømmelse : Efter en 3 dage i køleskabet skulle det røgede bacon prøvesmages, min hustru skulle have stegt bacon til en æggekage, og jeg fik baconen skåret i tern, altså rå, til kartofler og hvid løgsovs. Det var ligesom jeg kunne huske det fra mine barndom, øj øj hvor var det godt. Fruen mente godtnok det var mange år siden at hun havde fået rigtig røget og saltet bacon, det kan jo ikke købes mere. Så resultatet " PROBLEMER " jeg tror ikke vi vil spise det købte vaccumpakket Bacon mere.


Lidt historie om røgning i skorstenen.

Under den årlige julefrokost hos min far, fortalte han om de gode gamle dage hvor det var tilladt at stange Ål fra is. Om vinteren var der jo ikke så meget at lave på gårdene, tog karlene tit ud på Nors og V.Vandet Sø for at stange Ål og løbe på deres hjemmelavede træskøjter. Når de kom hjem med Ålene blev nogle af dem lagt i saltkarret, hvor der i forvejen var lagt Sild til saltning. Efter en 4 timer tog de de saltede Ål op, og min Farmor fik besked på kun at fyre med Tørv og tørret Lyng i kakkelovnen. Ålene blev sat ind i renselugen i Skorstenen på loftet. Efter en 4 timer i Skorstenen var der de herligste nyrøgede Ål. Ja så tænker jeg HVOR SVÆRT Æ`RT LIGE DET KA`VÆR.

Tørsaltning af Mørbrader og røgning

26 Juli 2010
Her i sommervarmen fik jeg lyst til en røget mørbrad, men da det tar lidt tid med vådsaltning, forsøger jeg med tørsaltning, henholdsvis 4/5/6 timer. Jeg vil røge ved 30-50 grader i ca 9 timer. Tørretid = ingen.


Resultat ved 4 timers saltning :

Det er den saltsmag + røgsmag som jeg synes er den bedste.

Resultat ved 5 timers saltning :

Også delte meninger om den her.

Resultat ved 6 timers saltning :

Delte meninger, jeg synes nu den er for saltet, Men min kone og naboen synes det er lige den her, så der er indkøbt til naboen.

Det enester jeg ved med sikkerhed at efter knap 3 dage  med div. prøvesmagninger, er de 4 mørbrader næsten spist.

Røget dyrekølle

Røget dyrekølle

Lagen:
5l. vand
750g. salt
10 knuste enebær
1/3 teske timrian
65 g. brun farin
140 g sukker

Saltningstid:
Ca. 48 timer.
udvandning ca 1 time.

Tørretid
3 dage i tørrekasse ( udendørs, dog frostfrit)

Røgningen:
 Som røgmatriale blev der brugt Ener og Rødelle træ.

Røg tid.
ca. 18 timer førstedag
8 timer dag 2

Røgeovn

Ny røgeovn på vej.

Jeg blev lige inspireret til at lave en ny model røgeovn, da der blev nogle nye/gamle hyd. olietanke til overs på min arbejdsplads. Det er jo ikke ligefrem fritid jeg har for meget af, helikopten har jo haft over 150 timer i luften i år, men nu er vejret jo skiftet.
Den nye røgeovn bliver meget anderledes, også vægtmæssig, de siger på min arbejdsplads at jeg kun ka få den transpoteret hjem med Olsens kranvogn.
den er da også lavet i 6mm plade.
Fotos vil komme når jeg har fået den helt færdig.
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE